fbpx
Egy hortobágyi csikós jobban érti Heideggert, mint egy városi ember
Vajon magányos egy pásztor a hortobágyi puszta kellős közepén? Zavarja-e, hogy nincs wifije, árama, és legfőképpen miért dönt valaki egy ilyen élet mellett a huszonegyedik századi Magyarországon? A Hajszra és cselőre című új magyar dokumentumfilmből kiderül.
– A vadnyugaton még nem jártam, nem tudom, hogy milyen volt ott a helyzet, de azt tudom, hogy itt egy kemény élet volt meg kemény élet van – mondja a csikós.
Ül a tűz mellett, készíti a slambucot és közben mesél az életéről. Arról, hogy ­miért lett csikós, hogy miért akarta folytatni az apja mesterségét, hogy miért döntött emellett már hároméves korában. Pattog a tűz, néha megforgatja az ételt, majd megkóstolja. Még nincs készen. Elárulja, hogy általában a pásztor készíti a legjobb slambucot, de azért van pár asszony is, aki „elég jól” meg tudja csinálni. Beszél, közben körülöleli a rengeteg alföldi éjszaka valahol kint a Hortobágyon. És egy olyan világról mesél, melyre már a nagyszüleink sem igen emlékeznek, mert csak zárványokban maradt meg a Kárpát-medencében – az ősi mesterségek nagy része kihalt, mások kihalófélben vannak. Ám az ilyen pásztoremberek bizonyítják, hogy még nem kell eltemetni a mesterségüket. Még nem. Amíg ők vannak, addig él a világuk is.
Ő egy hortobágyi csikós. Még körülbelül tízen maradtak.
Teljes cikk …
Ha lemaradtatok volna az M5 Librettó című műsoráról, ezen a linken elérhető. 21:27-től látható a beszélgetés a műsorban Bodnár V. Róbert rendezővel.
Interjú …
Ha lemaradtatok volna a Kossuth rádió Kalendárium című műsoráról, ezen a linken elérhető. 15:45:20-tól hallható a beszélgetés a műsorban „Smóki“ Nagy Imre gulyással és Seres Péter producerrel.
Interjú …
Ilyen a lóháton megélt boldogság
Azt mondják, a pásztor ember nem beszél feleslegesen, ezt a bőrömön tapasztaltam a Hajszra és cselőre című dokumentumfilm bemutatóján: a vetítést követően megkérdeztem pár csikóst, hogy azt kapták-e vissza a filmtől, ami miatt belementek a forgatásba.
A válasz „igen” volt, így minden további fejtegetés feleslegessé vált.
Dokumentumfilmekre szükség van, szerencsére itthon is sorra kerülnek moziba olyanok, amik korunk problémáit boncolgatják. A Hajszra és cselőre is ilyen lett.
Bodnár V. Róbert rendező és Seres Péter producer többször dolgozott már együtt, így agyuk meglehetősen egy rugóra jár. Pár éve kitalálták, hogy le kéne utazni az Alföldre, és bemutatni azokat a hortobágyi pásztorokat, akiknek személyazonosságuk alappillérét képezi a csikós, vagy gulyás lét. Akik nem rendezvényekre járnak lovastrükköket bemutatni, és nem szórakoztatás céljából csattogtatják a karikás ostort, hanem életük mindennapjaival konzerválják a múlt egy sokak által elfeledett szeletét.
Teljes cikk …
Nem bohóckodás, hanem élet pásztornak lenni a Hortobágyon – Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmjéről
A Hortobágy csikósainak, gulyásainak ma is embert próbáló az életük, de nem cserélnének senkivel.
Nincsen délibáb, csak végtelen láthatár, felhőszerű madárrajok, rejtélyes köröknek látszó birkanyájak, vágtató lovak, roppant szürkemarha-csorda. Itt-ott egy-egy építmény, kút, másutt egy-egy ember. Semmi turistáknak való romantika. „Mi nem azért vesszük fel a kék csikósruhát, hogy bohóckodjunk. Ez az életünk” – mondja Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmjének egyik szereplője, aki társaival együtt intim közelségbe hozza a legendák „magyar pusztáját”.
Teljes cikk …
Csütörtökön kerül a mozikba a hortobágyi pásztorok mindennapjait bemutató film
A hortobágyi pásztorok turisták elől féltve őrzött mindennapjait mutatja be Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmje, amelyet csütörtöktől vetítenek országszerte a mozik.
Két csikós és két gulyás mindennapjaiba enged bepillantást a játékfilmes módszerekkel és eszközökkel készült látványos dokumentumfilm, amelynek címét az a két szó adja, amellyel a puszta gulyásai ma is irányítják a négyökrös szekeret.
Teljes cikk …
Bodnár V. Róbert rendező szerint nagy munka volt a bizalmukba férkőzni.
A hortobágyi pásztorok turisták elől féltve őrzött mindennapjait mutatja be Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmje, amelyet csütörtöktől vetítenek országszerte a mozik.
Két csikós és két gulyás mindennapjaiba enged bepillantást a játékfilmes módszerekkel és eszközökkel készült látványos dokumentumfilm, amelynek címét az a két szó adja, amellyel a puszta gulyásai ma is irányítják a négyökrös szekeret.
A filmben elhangzó történetek egy-egy képet villantanak fel a szűkszavú, furfangos pásztorokról, a pusztai lét nehézségeiről és a gyakran felbukkanó humorról, amely átszövi az életüket – mondta Bodnár V. Róbert rendező a keddi budapesti díszbemutató előtt az MTI-nek.
Teljes cikk …
Csütörtökön kerül a mozikba a hortobágyi pásztorok mindennapjait bemutató film
A hortobágyi pásztorok turisták elől féltve őrzött mindennapjait mutatja be Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmje, amelyet csütörtöktől vetítenek országszerte a mozik.

Teljes cikk …
VEKKER / BODNÁR V. RÓBERT, SERES PÉTER / HAJSZRA ÉS CSELŐRE DOKUMENTUMFILM ALKOTÓI
Szakál Miki és Nyisztor Bendegúz mai vendége Bodnár V. Róbert rendező és Seres Péter producer voltak, akikkel a Hajszra és cselőre című dokumentum filmjükről beszéltek. A film a hortobágyi emberek – gulyások, csikósok – életének mindennapjait kísérli meg a néző elé tárni. Szó volt az előkészületekről, a film megvalósításáról, a gulyások és csikósok életviteléről, valamint rengeteg apró kis történetről, tapasztalatról, amit a dokumentálás alatt láttak, hallottak és tanultak meg.

 

Teljes cikk …
Kemény az élet a Hortobágyon – Ismerd meg a vadkelet igazi arcát!
Bodnár V. Róbert Hajszra és Cselőre című filmje a hortobágyi emberek – gulyások, csikósok – életének a turisták elől féltve őrzött mindennapjait kísérli meg feldolgozni és a néző elé tárni. Mintha egy kulcslyukon pillantanánk be, egy ajtó repedésén, amit a szűkszavú pusztai ember gondosan bezár azok elől, akiket nem ismer. A kiválasztott beszélgetőpartnereinkkel kialakított bizalom és a terepen töltött idő alatt mi magunk is kicsit beléptünk ezen az ajtón.
Teljes cikk …
A pusztán még egy kézfogás is más
„Hajszra, cselőre” – ezzel a két szóval irányítják a négyökrös szekeret a puszta gulyásai. A hétköznapi nyelvben kevésbé ismert két szó adja Seres Péter producer és Bodnár V. Róbert rendező a Hortobágyról készült dokumentumfilmjének címét. Az alkotásban a gulyások, csikósok életének mindennapjait kísérlik meg a néző elé tárni. A szereplőket gyerekként fogadta be a puszta, melyről mondják, akit egyszer meghódít, meg is tartja örökre. Az alkotók azt vallják, bensőséges, őszinte interjúk alkalmával mintegy kulcslyukon tekinthettek be hőseik életének másoknak láthatatlan részébe.
Teljes cikk …

Nagyvásznon csodálhatjuk az alföldi puszta gulyásait
Hajszra és cselőre címmel érkezik új magyar doku a mozikba

Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre címmel készített egész estés dokumentumfilm a hortobágyi puszta csikósairól és gulyásairól. A film állami támogatás nélkül, önerőből készült.
Teljes cikk …
Van nekünk saját vadkeletünk
FILM KÉSZÜLT A HORTOBÁGYI CSIKÓSOK ÉS GULYÁSOK VILÁGÁRÓL

„Debrecennek van egy vize/kinek Hortobágy a neve/arra van egy kőhíd rakva/kilenc lyukra van állítva/azon jár át gulya ménes/csikós gulyás jaj de kényes/cifra szűr van a nyakába/a babája a csárdába” – így idézi fel a népdal azt az évszázadokra visszanyúló és a mai napig élő, ugyanakkor rejtett világot, amelyről azt hinnénk, hogy ismerjük, hiszen a magyar kultúra részét képezi. Pedig amit ismerni vélünk belőle, az legtöbbször csupán a turisták szórakoztatására szánt felszín.
Bodnár V. Róbert egész estés dokumentumfilmjében mélyebbre ás a pusztán vágtázó és a fekvő lovon karikásozó csikós képénél, és a maga nyers, sokszor rideg, de mégis egyedülállóan szép valóságában mutatja be a hortobágyi szubkultúrát.
Teljes cikk …